Цікаві статті

Чому працювати у ІТ-індустрії – вигідна перспектива?

Оприлюднено

Українська ІТ-індустрія розвивається швидкими темпами і за підсумками останнього року зайняла третє місце у структурі експорту послуг з України. На сьогоднішній день галузь вимірюється обсягом залучених ІТ-фахівців, об’ємом експортної виручки та кількістю сплачених податків до державного бюджету країни. Так, у 2016 році кількість спеціалістів в сфері розробки інформаційних технологій склала понад 100 тисяч програмістів і за прогнозами експертів їх кількість в Україні тільки зростатиме. Це пов’язано передусім з тим, що українські розробники мають високу ІТ-експертизу, гарну освітню базу та створюють технологічні продукти і рішення для відомих світових брендів та компаній зі списку Global Fortune 500.

За даними ІТ Комітету Європейської Бізнес Асоціації* тільки за перше півріччя 2017 року обсяг експорту комп’ютерних та інформаційних послуг зріс на 18,3% (до 1,256 млрд доларів) порівняно з аналогічним періодом у 2016 році. У той час, як обєм податкових надходжень від ІТ-сектору до державного бюджету за перші 6 місяців цього року зріс на 32,9% у порівнянні з таким же періодом минулого року і становить 3,69 мільярдів гривень.

До того ж, ІТ-галузь є єдиною серед українських експортних індустрій, яка стабільно зростає, а не скорочується, протягом останніх трьох років. Цей ріст склав 58%, починаючи з 2014 року. У той час за той же період галузь продовольчих товарів та сировини для їх виробництва зменшилась на 10%, трубопровідний транспорт – на 21%, а промисловість чорних і кольорових металів та виробів з них впала аж на 52%. З огляду на такі негативні тенденції у вітчизняній промисловості можна з упевненістю стверджувати, що майбутнє української економіки у наданні високотехнологічних послуг та створенні якісних і конкурентних ІТ-рішень, продуктів.

Українські фахівці розробляють продукти для тисяч всесвітньовідомих брендів і компаній, та не завжди можуть розповісти про це у медіа чи на особистих веб-ресурсах.

Це пов’язано з підписанням спеціальних комерційних контрактів про нерозголошення NDA (non-disclosure agreement). Саме тому часто українці, користуючись програмним забезпеченням у сучасних автомобілях, чи сервісами сайтів відомих брендів, додатками, електронними послугами – навіть не знають, що це все було створено ІТ-спеціалістами в офісах технологічних компаній у Києві, Харкові, Одесі, Львові чи інших містах країни. Саме про такі розробки та успіхи ІТ-компаній Luxoft Ukraine, Ciklum, GlobalLogic, SoftServe, Sigma Software, EPAM Ukraine, Eleks і розповідається у відео сюжетах ІТ Комітету Європейської Бізнес Асоціації.

Найбільшими ІТ-хабами в Україні є Київ, Харків, Львів, Дніпро, Одеса та Вінниця. Та останнім часом починає зростати роль в ІТ-сфері і значно менших міст України, зокрема в нашому рідному Тернополі.

Галузь приваблює молодих фахівців та «світчерів» (ті, хто змінює сферу діяльності на ІТ-специфіку) передусім цікавими проектами, можливістю подорожувати і спілкуватися з людьми з різних країн світу і безперечно ж великою платнею за роботу. Так, до прикладу зарплатня початківця в галузі у 5 разів перевищує мінімальну заробітну плату по країні.

На сьогоднішній день більше половини робочих місць у галузі знаходиться в регіонах і це в рамках децентралізації сприяє розвитку невеликих міст і містечок.

Усі перераховані факти про ІТ-індустрію свідчать лише про її подальше зростання і перспективу для молодих фахівців отримати небанальну, цікаву і перспективну роботу. Щороку галузь високих технологій потребує більше 10 тисяч кваліфікованих кадрів. Однак для того, щоб бути конкурентним на ІТ-ринку недостатньо лише знань основ інформатики. Потрібно всебічно розвиватися і цікавитися іншими індустріями та новітніми технологіями, розробками, тенденціями, оскільки замовлення можуть надходити від замовників з абсолютно різних галузей: від телекомунікацій і наносфер до індустрії моди і краси. Ще однією умовою гарного ІТ-фахівця є відмінне знання іноземних мов. І якщо володіння англійською у сучасному світі – це вже must, то знання іншої іноземної збільшить вашу експертизу і цінність як фахівця сфери високих технологій.

Час летить неймовірно швидко і питання вашого майбутнього потрібно вирішувати вже зараз. Тож плануйте, аналізуйте, навчайтеся і приєднуйтесь до найбільш динамічної індустрії у світі!


  • - даний матеріал надано Європейською Бізнес Асоціацією. ІТ комітет Європейської Бізнес Асоціації є індустріальним об’єднанням компаній, що займаються виробництвом програмних продуктів та наданням програмних послуг. Місія Комітету полягає у сприянні розвитку ІТ-галузі в Україні відповідно до європейської практики ведення бізнесу та захисту професійних і колективних інтересів ІТ-спільноти.

    Більше деталей на сторінці ІТ Комітету: http://eba.com.ua/uk/lobbying/committees/item/4049-eba-it-committee#eba-it-committee.

Коментування вимкнено